Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

Depresyon ve Ağızdaki Bakteri Çeşitliliği Arasındaki İlginç İlişki

Son yapılan bir araştırmaya göre, depresyon ile ağızdaki bakteri çeşitliliği arasında bir bağlantı olabileceği ortaya çıktı. İnsan vücudunda bağırsak mikrobiyomundan sonra en kalabalık ikinci mikroorganizma topluluğu olan ağızda, 500 milyar ila 1 trilyon arasında bakteri bulunmaktadır.

Depresyonun Tanı ve Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım

New York Üniversitesi’nden (NYU) bir grup araştırmacı, ağız mikrobiyomundaki bu bakterilerin depresyonun teşhis ve tedavisinde kullanılabileceğini öne sürdü. Yapılan araştırmalar, ağız bakterilerindeki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh halleriyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

NYU Rory Meyers Hemşirelik Okulu Dekan Yardımcısı Dr. Bei Wu konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Ağız mikrobiyomu, bağışıklık sistemi veya iltihaplanma yoluyla depresif belirtileri etkileyebilir” dedi. Depresyonun ise beslenme alışkanlıkları, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler aracılığıyla ağız mikrobiyomunu etkileyebileceğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, bu ilişkinin doğasını anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladılar.

15 Binden Fazla Kişinin Katılımıyla Yürütülen Çalışma

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’nden elde edilen veriler ile yayımlanan araştırma, 2009-2012 yılları arasında 15 binden fazla yetişkinden toplanan anket sonuçlarıyla desteklendi. Gen dizileme yöntemi kullanılarak yapılan analizler, ağızdaki bakterilerde düşük çeşitliliğe sahip bireylerin depresyon belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sigara, Alkol ve Ağız Bakımı Etkileri

Yapılan ek analizler, ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki ilişkinin, bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarının da bu dengeyi etkilediğini gösterdi. Sigara ve alkol tüketimi ile diş sağlığına verilen önem gibi unsurlar, ağızdaki bakterileri etkileyebilmektedir.

Antidepresanlar ve psikiyatrik ilaçların da ağız mikrobiyomunu etkileyebileceği belirtildi. Bu tür ilaçların ağız sağlığını düzenleyici bir rol oynayabileceği ifade edildi.

Ağız Mikrobiyomu ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlginç Bağlantı

Araştırmacılar, ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasının, depresyonun altında yatan biyolojik mekanizmaları çözmede önemli bir adım olacağını umuyorlar. 2021 yılı itibariyle ABD’de yaklaşık 21 milyon yetişkinin majör depresif nöbet geçirdiği tahmin edilmektedir.

Dr. Wu, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki bağlantının anlaşılması, yeni biyolojik belirteçlerin tespit edilmesine ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir” dedi.

Bağırsak Mikrobiyomu ile Benzerlik

Araştırmacılar, depresyon ile bağırsaktaki bakteri çeşitliliği arasında da potansiyel bir bağlantı olduğunu hatırlattı. Ağız mikrobiyomu ile genel sağlık durumu arasındaki benzer ilişkilerin giderek daha fazla vurgulandığı ve bu ilişkinin bağışıklık sistemi bozuklukları ve vücut iltihaplanmasıyla ilgili olduğu belirtildi.

Bilim insanları, yapılan çalışmaların ağız mikrobiyomunun ruh sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı artıracağını ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını umuyorlar.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.