Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Ulaşım Kaynaklı Gürültü Avrupa’nın En Büyük Tehlikelerinden Biri

Bir rapora göre, karayolu, demiryolu ve hava yolu taşımacılığı gibi ulaşım kaynaklı gürültünün, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki nüfusun %20’sini etkileyen en yaygın ve tehlikeli kirlilik türü olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzun süreli ve yoğun gürültü kirliliğine maruz kalan 17 milyon kişi, ciddi uyku bozuklukları yaşarken, yaklaşık 5 milyon kişi de etkilendiği belirtiliyor. 2021 verilerine göre, Avrupa’da ulaşımdan kaynaklanan gürültü kirliliği, sadece yetişkinleri değil çocukları da ciddi şekilde etkiliyor.

Vücudu Fark Edilmese Bile Etkiliyor

Gürültüye maruz kalmak, 560 binden fazla çocuğun okuduğunu anlama bozukluğuna, 63 bin çocuğun davranış sorunları yaşamasına ve 272 bin çocuğun aşırı kilolu olmasına neden oluyor. Tüm bu etkiler, gürültünün sadece rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerin sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor.

Gürültünün Zararları Sigara Dumanından Daha Fazla

Rapora göre, gürüntünün sağlık üzerindeki zararları, pasif sigara dumanı veya kurşun maruziyeti gibi daha yaygın risklerden daha büyük. Ayrıca, ekonomik maliyeti yılda yaklaşık 100 milyar euroyu buluyor.

Avrupa genelinde karayolu gürültüsünden etkilenen kişi sayısı 92 milyon, demiryolu gürültüsünden 18 milyon ve uçak gürültüsünden 2.6 milyon olarak açıklandı. Türkiye’de durum raporda yer almasa da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde milyonlarca insan gürültü kirliliğinden etkileniyor.

Elektrikli Araçlar Çözüm Sunmayabilir

2017-2022 yılları arasında Avrupa’da gürültüden etkilenen insan sayısı sadece yüzde 3 azaldı. Uzmanlara göre, bu ilerlemeyi hızlandırmak için şehir içi hız sınırlarının düşürülmesi, düşük sesli lastiklerin teşvik edilmesi, toplu taşıma ve yaya/bisikletli ulaşımın desteklenmesi gibi önlemler alınabilir.

Elektrikli araçlar gürültü kirliliğinde beklenen kadar etkili olmayabilir. Çünkü düşük hızlarda ana gürültü kaynağının motor değil, lastik ve yol teması olduğu belirtiliyor.

EEA Direktörü Leena Ylä-Mononen, gürültü kirliliğinin hala basit bir rahatsızlık olarak görüldüğünü ancak bunun gerçekte yanlış bir algı olduğunu belirtiyor. “Gürültünün gelecekteki sağlık ve çevre üzerindeki etkileri yaygın ve ciddidir. Özellikle çocuklar, bu etkilere karşı savunmasızdır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.